Voor veel mensen blijft een specifieke opleiding Artificial Intelligence (AI) een bijzonder iets. Het populaire woord is omgetoverd tot een ware studie, die op hetzelfde lijstje staat als de meer traditionele opleidingen zoals biologie of natuurkunde. Aan het woord is onze stagiaire Rosa van Ree over de opleiding AI.
In de huidige maatschappij zou het eigenlijk helemaal niet gek moeten zijn dat steeds meer mensen zich in AI willen verdiepen. Systemen die de intelligentie van mensen kunnen nabootsen, kunnen ervaren, leren en redeneren tillen het huidige technische niveau tot een hoger en functioneler level. Als maatschappij hebben we gewoonweg mensen nodig die hier verstand van hebben en goed over nadenken.
Slimme algoritmes
In Nederland zijn we al jaren bezig met het bestuderen van intelligentie vanuit vele verschillende hoeken. We denken na over wat intelligentie eigenlijk is. We denken na over hoe het werkt en hoe we het zouden kunnen vorm geven. Langzaam maar zeker zien we robots verschijnen die slim en intelligent overkomen. Populairdere toepassingen van AI zie je echter niet terug in de vorm van robots. Wel als slimme rekenmodellen die overal toegepast kunnen worden. Een populair voorbeeld is ‘data-analyse’. Bijna elk bedrijf bezit stukjes data. Deze blijken vaak relevante informatie te bevatten wanneer ze geanalyseerd worden. Met behulp hiervan kunnen bedrijven leren van hun gebruikersdata en kunnen ze hun dienstverlening verbeteren of meer omzet genereren.
Opleiding Artificial Intelligence
Computable heeft een artikel gepubliceerd over de opkomst van afstudeertrajecten die zich focussen op AI binnen verschillende opleidingen. Zo kan je vakken of richtingen kiezen die zich focussen op AI-algoritmes en hoe deze toegepast kunnen worden, maar die zich ook focussen op datawetenschap. Dit soort trajecten vindt je terug binnen opleidingen als Elektronica-ICT, Toegepaste Informatica of applicatieontwikkeling. En die geven er allemaal een eigen draai aan. Want dat is het mooie aan AI, het is een ontzettend divers vakgebied wat op verschillende manieren benaderd kan worden. Hoge scholen focussen zich meer op het toepassen van AI-technieken binnen diverse projecten. Door middel van stages kunnen studenten bijdragen aan AI-projecten van verschillende bedrijven.
Het steeds bredere aanbod van AI-opleidingen op hoge scholen is een goede ontwikkeling. Het toepassen van bestaande AI-technieken en algoritmes is ontzettend populair in onze maatschappij. Op deze manier worden er experts gecreëerd die inzetbaar zijn op allerlei niveaus. De Nederlandse universiteiten pakken het net even anders aan. Maar zoals bij veel vakgebieden zijn zowel de toegepaste kant als wetenschappelijke kant allebei even relevant.
Bachelor opleiding Kunstmatige Intelligentie
Zelf heb ik net mijn Bachelor opleiding Artificial Intelligence aan de Universiteit van Utrecht afgerond. In Utrecht bestuderen we intelligentie vanuit verschillende richtingen. Natuurlijk vanuit de informatica, maar ook de psychologie, taalwetenschap, filosofie en logica worden als belangrijke pijlers gezien. Per universiteit verschilt de focus, die diversiteit is wederom wat dit tot een mooie wetenschap maakt. Zo heb je universiteiten die zich focussen op het modelleren van de menselijke cognitie aan de hand van cognitieve neurowetenschappen. Maar daarnaast zijn er ook universiteiten die zich focussen op robotica of het populaire ‘machine learning’. Iedereen heeft zijn eigen interesses en elke soort kennis die je kan opdoen over AI is relevant op een andere manier.
Technische ontwikkelingen en trends
Ik heb van bijna elk vak binnen mijn bachelor genoten en ik heb het gevoel dat ik een andere manier van denken heb ontwikkeld. Misschien ben ik geen ster in het optimaliseren van algoritmes, maar ik ben wel sterk in logica. Ik heb over veel filosofische en ethische kwesties nagedacht en ik heb me verdiept in het onderwerp taal. Iets wat ontzettend belangrijk is voor de communicatie tussen mens en machine. Ik geloof dat het belangrijk is om mee te gaan met de tijd en te leren nadenken over technische ontwikkelingen en trends. Daarbij is basiskennis van computers en coderen bijna onmisbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in techniek. Maar ook de vragen over hoe je op een ethisch verantwoorde manier met nieuwe technieken om moet gaan, of wat de eventuele invloed van die technieken op mensen kunnen zijn, blijven relevant.
Wat de toekomst voor AI te bieden heeft blijft lastig te voorspellen. Trends blijven komen en gaan. Het onderwerp ‘kunstmatige neurale netwerken’ was voornamelijk populair in 2004. Het werd echter in de loop der tijd overschaduwd door het concept ‘machine learning’. Ontwikkelingen aan de hand van trends zie je ook terug binnen de verschillende opleidingen. Daarbij bieden ze nieuwe mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Nieuwe technische ontwikkelingen en ideeën bieden kansen, maar zorgen ook voor uitdagingen. Hierdoor is het lastig te voorspellen welk nieuw concept echt aanslaat en functioneel zal worden op grotere schaal.
Mijn toekomst?
Door het brede scala aan nieuwe ontwikkelingen en de verschillende gebieden van waaruit je tegen intelligentie aan kan kijken is het moeilijk in te schatten hoe mijn toekomst zal zijn. Kom ik terecht in de wereld van data-analyse, geef ik mijn kennis door aan nieuwe generaties, beland ik in de IT, ga ik het onderzoek in of kom ik in een adviserende positie?
Mijn toekomst blijft dan misschien onzeker, maar wat er ook gebeurt, het is zeker dat deze fascinerend, vernieuwend en vol uitdagingen zal blijven zijn.