In de gebouwen van de faculteiten Industrieel Ontwerpen en Mechanical Engineering en bij Pulse op de Delftse campus wordt een schrobzuigrobot ingezet om het werk van schoonmakers te verlichten. De robot helpt vooral bij het schoonmaken van gangen, zodat schoonmakers zich kunnen concentreren op andere taken. Dit gebeurt onder toezicht van onderzoekers die robots flexibeler willen maken in hun interactie met mensen.
Met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar en weinig jonge instroom, probeert schoonmaakbedrijf Gom zijn 8.000 medewerkers gezond en inzetbaar te houden tot hun pensioen. Daarom gebruikt het bedrijf inmiddels 30 schoonmaakrobots. Na een succesvolle proefperiode is een van deze robots nu actief op de Delftse campus. Dit apparaat navigeert door middel van kaarten die obstakels zoals kasten en muren in kaart brengen. Bij onverwachte obstakels, zoals studenten, reageert de robot voorzichtig door af te remmen en eromheen te rijden.
De komst van de robot biedt voordelen voor de schoonmakers, zoals Ria, die nu efficiƫnter kunnen werken. Ze laat de robot de gangen schoonmaken terwijl zij zelf andere ruimtes doet. Ze ziet de robot als een hulpmiddel dat hun werk verlicht en niet als een bedreiging voor haar baan.
Martijn Wisse, groepsleider Robot Dynamics aan de faculteit Mechanical Engineering, ziet in de campusomgeving een ideale plek om robots te leren omgaan met mensen. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van flexibeler robots voor verschillende taken zoals schoonmaak, logistiek en zorg.
Charlotte Morijn van Gom voorziet een verandering in de rol van schoonmakers, die meer als operators zullen gaan werken. Mensen en robots kunnen samen efficiƫnter werken door ieder te focussen op waar ze goed in zijn. Terwijl de robot zich richt op eentonige taken, zullen de schoonmakers meer diverse facilitaire taken uitvoeren.
Gom wil blijven bijdragen aan de ontwikkeling van robotfunctionaliteit. Hoewel sommige bedrijven hun robots ook voor beveiligingstaken inzetten, ziet Gom die rol niet voor hun schoonmaakrobots weggelegd. Op de TU Delft zullen de robots vooral buiten de reguliere werktijden actief zijn.
Bron: website van TU Delft
Afbeelding van Lionsbot