Dankzij het hulprobotje AV1 kan Fiona toch naar school

Dankzij het hulprobotje AV1 kan Fiona toch naar school

De 8-jarige Fiona uit Deventer kan door een spierziekte vaak niet naar school. Ze mist dan niet alleen de lessen, maar ook haar vriendjes en vriendinnetjes. Sinds dit schooljaar is dat veranderd: dankzij het hulprobotje AV1 kan Fiona toch naar school, ook als ze thuis op de bank ligt.

De hulprobot AV1 is speciaal ontwikkeld voor kinderen die door een ziekte of beperking veel moeten missen. De stichting Kind en Ziekenhuis heeft 21 van deze robotjes in beheer, dankzij een fonds. Kinderen die baat hebben bij een hulprobot kunnen hem drie maanden tot een half jaar lenen.

Ogen en oren

Als Fiona zelf niet op school kan zijn staat robot ‘Botje’ op haar plek. Met een app stuurt Fiona Botje aan. Ze ziet en hoort de klas, kan rondkijken en vragen stellen: “Dat is echt heel fijn. Anders mis ik de lessen en ook mijn vriendinnetjes. Nu zit ik toch op school, maar dan met Botje”. Selma Ruijter, de moeder van Fiona, ziet ook dat Botje heel belangrijk is geworden: “Zo houdt ze toch contact met de school, haar klasgenootjes en de juf, en mist ze veel minder van de lessen. Ze voelt zich meer betrokken bij school, ook als ze thuis is”.

Leuke dingen

Botje neemt niet alleen in de klas af en toe de plek van Fiona in. Ook buiten school kan Botje op pad als Fiona ziek is. Naar een kinderfeestje bijvoorbeeld, of buiten spelen op straat. Natuurlijk is het voor Fiona het allerleukst als ze er echt zelf bij kan zijn, maar als dat niet lukt kan ze toch een beetje meedoen.

Zus Elin neemt Botje wel eens mee naar de speeltuin. Fiona kiest via Botje uit wat ze gaan doen, van de glijbaan of toch nog even op de wip. Of ze gaan samen bloemen plukken. Zo spelen ze samen, terwijl Fiona uitrust op de bank: “Het is wel een beetje anders dan zelf naar buiten maar ik ben er toch wel bij, en dat is wel heel leuk.”

Meerwaarde

Leontien van Lierop van Kind en Ziekenhuis ziet dat de robotjes bijna altijd een grote meerwaarde hebben voor kinderen: “Het is natuurlijk fijn om mee te kunnen doen op school, maar ook de sociale contacten zijn belangrijk. Als je juf trouwt of je hebt een familiefeest, dan zit je niet meer helemaal alleen thuis, maar je kan kletsen met je klasgenootjes of je neefje. Je bent erbij. “

Dan moet er natuurlijk wel iemand zijn die de robot meeneemt naar de plek waar jij wilt zijn, maar dat is eigenlijk nooit een probleem, ziet Leontien van Lierop: “Klasgenootjes of familieleden gaan er graag op uit met het grappige robotje. Leerkrachten zijn soms wel wat huiverig, maar de privacy is heel goed geregeld. De beelden worden nooit bewaard, en alleen het kind kan meekijken, en niemand anders”.

“Botje moet blijven”

Nog even en dan moet Botje weg. Leontien van Lierop begrijpt dat afscheid lastig is: “Wij gunnen zoveel mogelijk zieke kinderen een hulprobot, maar we hebben er maar 21, dus gaat hij straks naar een ander ziek kind. Wij hopen ook dat scholen of instellingen op deze manier zien hoe belangrijk zo’n hulprobotje is en hem na de leenperiode zelf aanschaffen”.

Fiona wil haar Botje niet meer kwijt, daarom wil het gezin zelf een AV1 aanschaffen. Maar de robot en het bijbehorende abonnement zijn erg duur. Het kost 8000 euro om tot het eind van de basisschool een robotje te gebruiken. Met crowdfunding wil Selma Ruijter het geld voor Botje bij elkaar krijgen.

De actie voor Botje is een week geleden gestart. Nu is al bijna twee derde van dat bedrag binnen, tot grote verrassing van Selma: “Er hebben al zoveel mensen meegedaan. Kinderen geven een paar euro van hun zakgeld, er komen ook anonieme giften binnen van honderden euro’s, dit is echt ongelooflijk, zo fijn!”

Bron: RTV Oost