De toekomst van het arbeid staat centraal in elk groot sociaal-economisch-politiek debat dat woedt in de wereld van vandaag. Alle discussies – of het nu gaat over muren over grenzen heen, migranten op de stranden van Zuid-Europa, het bewakingsbeleid in Xinjiang, een harde of zachte Brexit, taxidiensten in Parijs of de concentratie van rijkdom onder de 1% – zijn gestoeld op het onderwerp van de aard en de verdeling van het werk. Vanuit werk, en daarvan afgeleid – geld – komt macht. Vanuit de afwezigheid van werk komt machteloosheid voort. Cognizant publiceerde onlangs hun tweede rapport over banen van de toekomst.
Deze lange termijn waarheid wordt steeds reëler. Juist omdat mensen begrijpen dat werk sneller verandert dan ooit tevoren. Gezien het feit dat er zo veel op het spel staat, zijn de argumenten heviger. En de belangrijkste reden waarom het werk zo snel verandert? Het vergezicht van de technologische mogelijkheden voor ons. Er is een nieuwe digitale prairie aan de horizon verschenen, vol met briljante mensen die onvoorstelbaar moeilijke problemen oplossen met briljante technologieën die steeds slimmer en slimmer worden, dag na dag. Veel mensen zijn enthousiast en energiek door wat ze zien opkomen. Anderen zijn angstig en bang, bang dat ze het beetje grip dat ze op de economische ladder hadden gaan kwijtraken.
Banen van de toekomst
Een team van auteurs van Cognizant heeft een tweede document geplaatst met daarin de banen van de toekomst. Het eerste document met daarin 21 banen van de toekomst kwam in 2017 uit. In 2018 hebben ze nóg eens 21 banen voor de toekomst op een rij gezet. Zoals zij zelf aangeven zijn dit de banen die in de komende 10 jaar zullen gaan ontstaan en vorm krijgen. Beiden documenten omarmen hun argument dat zelfs als het werk verandert door de opkomst van AI, mensen nog nooit zo’n grote rol hebben gespeeld in de toekomst van werk.
De weg naar 2029
De banen die de auteurs van Cognizant in dit tweede document opnoemen spreken tot de verbeelding. Cognizant vermeldt ze op de manier zoals een HR organisatie de vacature uit zou zetten.
Wat dacht je van een Data Trash Engineer. Iemand die analytische nauwkeurigheid en statistische methodes toepast op data afval om op die manier besluitvorming, product ontwikkeling en strategische initiatieven te sturen. Dit wordt gedaan door het creeren van een ‘Data trash nutrition labeling” systeem dat de kwaliteit van de afval datasets beoordeelt en de “data-growth-data-trash’ ratio beheert.
De toekomst is vandaag
Een aantal van de banen die Cognizant in het eerdere verslag heeft genoemd lijkt zelfs al werkelijkheid te worden. Zo werd hun ‘Financial Wellness Coach’ door Metlife’s vertaald naar de functie ‘PlanSmart Financial Welness’. De ‘Man Machine Teaming Manager’ en ‘Highway Controller’ van Cognizant werd ‘Robot Manager’ bij Cobalt Robotics en ‘Safety/Test Driver’ bij May Mobility.