Museum Speelklok – De oudste en nieuwste muziekrobots

Museum Speelklok

In Museum Speelklok staan de colleges dit najaar helemaal in het teken van robots. Want vanaf 21 september 2018 is het museum in de ban van muzikale robots.

In de interactieve tentoonstelling Robots love Music zie je eeuwenoude robots, metalen robots, supersonische robots, levensgrote robots, kasten met verstopte robots en vele onzichtbare muzikanten. Allemaal spelen ze ‘live’ muziek. Ontdek dat al deze oude en nieuwe muziekrobots naast hersens ook een hart hebben!

Kunnen robots bang, stout of nieuwsgierig zijn?

Robots kennen we van vooral van televisie. Ze doen vaak saai werk in fabrieken of leiden bezoekers rond in een ziekenhuis of museum. Robots hebben meestal een duidelijke taak waar ze speciaal voor gemaakt zijn. Maar nieuwsgierige robots bestaan ook, en bange robots. Zelfs robots die met opzet hulpeloos zijn. Waarom zijn deze robots er eigenlijk? Van Maarten Lamers, wetenschapper aan de Universiteit Leiden, en Peter van der Putten, universitair docent aan de Universiteit Leiden, hoor je precies hoe dit zit en ook ga je met hen zelf een test doen of je een robot ‘levend’ vindt of niet.

  • Expert: Maarten Lamers, Peter van der Putten

Wat zijn de oudste muziekrobots van Nederland?

Stel je voor: mechanische mannetjes die op een klok zitten om op bellen te slaan. Een levensgrote pop die fluit kan spelen. Of een knuffelkonijn dat doet alsof hij viool speelt. Tegenwoordig zouden we dit robots noemen, maar lang geleden maakten mensen al de meest bijzondere automaten die muziek konden maken. Zo hoefde je zelf niet op muziekles! Museumconservator Marieke Lefeber vertelt je alles over deze wonderbaarlijke eerste muziekrobots uit de Robots Love Music tentoonstelling en laat ze aan je horen en zien.

  • Expert: Marieke Lefeber

Ben jij slimmer dan een robot?

Wat kunnen robots al wel en wat kunnen ze juist ook nog niet? Wetenschapper en robotverzamelaar Nieske Vergunst gaat het hierover hebben in dit college aan de hand van robots die je kent van tv en in films, zoals Transformers en de robotjes uit The Lego Movie. Met wat verrassingen zoals: hoeveel robots heb je eigenlijk al in huis? Nieske schreef het boek Hello Robot! en gaat met jou je eigen onverwachte talenten ontdekken: de dingen die mensen heel goed kunnen en die voor robots eigenlijk heel moeilijk zijn.

  • Expert: Nieske Vergunst

Kijk voor meer informatie op museumjeugduniversiteit.nl en Museum Speelklok